QQ登录

快捷登录

新浪微博登陆

搜索
CDD 新欧洲留学
楼主: Leslie_Yeung

港澳台 香港人快d過o黎睇o野la...

查看
  [ 复制链接 ]

新浪微博达人勋

唔該~~~
LILLE有無香港人啊~~

新浪微博达人勋

你讀教院? 仲咩一定要教書嘅???  你就好, 有法文底, 我法文是來到才學, 水皮的程度
sorpalls 发表于 2009-5-8 13:03

浸大英文系.
大學non credit既法文頂多夠你黎法國旅行, 識同唔識無乜分別.

新浪微博达人勋

咁又係, 不過聽聞浸大歐研學法文學得好勁!!!

新浪微博达人勋

我系半個香港人喔
join唔join得你地啊

新浪微博达人勋

123F
係, 歐研真係勁, 好似仲會黎法國讀一年... 我見佢地D學生同prof用法文對答如流~
不過當年唔收我... 呵
124F
歡迎!

新浪微博达人勋

唔好再講歡唔歡迎了!!! 有人肯比面入黎呢個POST 度吹水, 已經好好。 最好多D人上黎吹下水, 開心唔開心都分享下喺法國既經驗!!!!

新浪微博达人勋

非常高興發現到你地!~!

有冇聚會遮,
我好耐好耐未講過白話啦!

新浪微博达人勋

ME TOO ME TOO啊~~
點解無人SHOW我既,哎~~~

新浪微博达人勋

宝盒你系lille?
做紧咩啊
读书定做野?

新浪微博达人勋

宝盒你系lille?
做紧咩啊
读书定做野?
JIMhaha 发表于 2009-5-9 12:35

系啊,我住系LILLE架~~
應該算系做緊野~~
上年就已經讀完拉~~
之後拉拉聲就緊從PARIS搬左過黎LILLE咯

新浪微博达人勋

LILLE好多PME同中型法国公司喔!
Paris贡好玩做咩去果边,闷到bid一声

新浪微博达人勋

LILLE好多PME同中型法国公司喔!
Paris贡好玩做咩去果边,闷到bid一声
JIMhaha 发表于 2009-5-9 14:09

系啊~LILLE好多中型法國公司~~
我工作間野又系LILLE所以埋就要搬過黎咯~~

新浪微博达人勋

聚會? 有都唔係我搞啦, 因為我住在外省, 而且似乎而家呢度數埋都唔夠十個人>> 人丁單薄!!!!

Lille 我未去過, 不過我本人其實很不喜歡巴黎。所以我覺得有得離開巴黎就最好。 好羨慕呀, 其實在法國難唔難到PME工作的? 他們會不會因歧視而不請亞洲人工作?

新浪微博达人勋

宝盒好似仲系HR喔。你果度仲收唔收人?

系大城市住惯 广州深圳上海香港,系巴黎住都觉得闷,外省唔会更闷?

新浪微博达人勋

聚會? 有都唔係我搞啦, 因為我住在外省, 而且似乎而家呢度數埋都唔夠十個人>> 人丁單薄!!!!

Lille 我未去過, 不過我本人其實很不喜歡巴黎。所以我覺得有得離開巴黎就最好。 好羨慕呀, 其實在法國難唔難到PME工作的? ...
sorpalls 发表于 2009-5-10 12:22

不過講開又講~~

我都多唔LIKE巴黎~~覺得個城市好壓抑~~~
雖然話香港都係有好多人,生活節奏又快,不過感覺都會俾較親切~~巴黎就比人感覺好冷淡~~

工作其實你只要有比較高既文憑,都好好穩架~
歧視就肯定有la~~不過如果系直接交份CV俾RESPONSABLE會好好多lo~~

事關真係有好多學生既CV都唔合格,有時候公司收到都唔多想睇~~
你學歷再高唔識寫CV有鬼用啊~~