QQ登录

快捷登录

新浪微博登陆

搜索
CDD 新欧洲留学
楼主: Leslie_Yeung

港澳台 香港人快d過o黎睇o野la...

查看
  [ 复制链接 ]

新浪微博达人勋

je suis HKais. à paris.

新浪微博达人勋

我係香港人呀~~
雖然黎左法國已經有五年啦, 但係我住0個個城市只有我一個係香港黎
所以我幾乎都唔用廣東話啦
不過梗係唔會唔記得啦

新浪微博达人勋

我係香港人呀~~
雖然黎左法國已經有五年啦, 但係我住0個個城市只有我一個係香港黎
所以我幾乎都唔用廣東話啦
不過梗係唔會唔記得啦
JPCY 发表于 2009-4-17 15:10

你住邊呀? 我住Brest 果頭! 又係一個香港人都唔見有...

新浪微博达人勋

FROM GUANG ZHOU
{:12_489:}

新浪微博达人勋

回78的~
我住在nancy呀
雖然有香港人或者澳門人
但係都只係黎exchange一年or半年
而且都唔係從讀法文開始的
所以好似我讀完法文再入大學的只有我一個
你呢?

新浪微博达人勋

我係香港人chanken1968@hotmail.com

新浪微博达人勋

回80
我依家讀緊法文, 遲D諗住pass左d 法文試報master1.   你好有恆心呀!!!  我自問黎左半年已經開始頂唔順。 好難想像香港人點樣o係一個連"自己人"(hk人) 都冇, 放低哂自我優越感, 來到呢個四面受敵既地方生活。 我都知有香港既exchange 學生... 不過佢地黎短期, 有好多野都可以隻眼開隻眼閉。  我一諗到我要慢慢長留我就無奈

新浪微博达人勋

回82
我都係頭三個月真係好難受呀!
而且我仲係冇0係香港學過法文就黎讀法文
更加係慘...
仲要住0係9平方米嘅宿舍, 仲要我0個時係冇得上網GA
真係好似住0係山洞
不過我每年暑假都有返香港
只係日日返學, 比0係香港勤力多啦, 因為冇其他野玩, 只好讀書
不過識左好多朋友之後就好好多LU
我識好多中國人朋友, 所以埋左堆之後就冇咁悶
而且有時我覺得好多大陸學生比香港學生仲好人, 仲更加親切
可能知道我係香港人所以更加想認識我多D
好多香港人都沒會咁熱情, 我見過一D EXCHANGE, COOL到死, 就係你所講嘅咩自我優越感! 傻嘅!我開始覺得其實香港人一D都唔叻, 唔見得大陸人係好多香港人眼中的老土
不過你講嘅應該係香港同法國社會上的對比
我來的時候真係覺得法國好落後
完全同想像中嘅唔一樣
可能返大陸都仲先進0個法國
不過留左一年之後, 覺得既然都選擇左留0係度, 就要接受佢啦
出國留學目的都係開眼界, 學會接受自己排斥的事物先叫做成長麻~~
哈哈, 唔知唔覺好似做左個大姐姐咁教你TIM
不過點都好, 希望你能夠成功達成你ge理想
加油啦!!!

新浪微博达人勋

回83
睇左你段野我好似上左一堂咁。 其實我都覺得香港人某程度上係幾勢利的, 不過人在外地, 就會好自然找自己同類埋堆, 香港人雖然係中國人, 但同國內的人相比, 大家既文化背景由細到大都好唔同, 價值觀好多時都有幾大差別, 有時候佢地想要起一樣野黎會變得有點不惜一切, 而我當然望而生畏。

嗯, 我想講既自我優越感係: 來到這裡好似身份變得卑賤 -  有些法國人的眼神同態度奇差, 你對他們友善的微笑可能換黎既係故意拎"咩" 面, 條氣真係會好唔順!!! 而加我已習慣了冷漠, 唔會再對佢地有任何表情, 除非佢地比signal 我話我知佢地係友善, 如果唔係我眼尾也不會去看他們。其實我覺得幾悲哀架, 但我唔想再受傷害。

可唔可以比你個msn我? 我想add 你

新浪微博达人勋

回84
嘿, 請起香港人... 有次我同朋友去食飯, 隔離一台有個香港人, 我都唔敢埋去say hi.... 本來無乜所謂, 不過硬係覺得會俾人鄙視 :P
相處耐左, 其實覺得內地同學好過香港人... (可能係我之前遇人不淑... ~_~)
而家我已經唔會考慮搵香港男朋友, 比較鐘意內地男仔
呵呵... 9 唔搭8, 吹下水..

新浪微博达人勋

回85
最怕你唔黎吹水, 呢個帖成日都冇咩人黎... 最近多番小小人啦。 我睇過之前你都成日post 野, 但之後都小左。 我現是為止都未在法國見過任何香港人, 還者之後都會對"香港人" 望而卻步?  不理了, 只是之前比人歧視, 周圍見到既都係內地人, 感覺因而有點弱細社群, 但日子耐左加上2月返左香港叉電, 個人都其實已經睇開左好多。

新浪微博达人勋

回86
哈哈! 多謝注意! 因為之前去左實習, 無網既生活維持左5個月!!!! 真係好想死. 而家總算搬番黎既黎喇, 我復活喇~~~
我都覺, 黎左法國之後心態好大轉變..

新浪微博达人勋

回87
哈, 你既然已經復活, 咁以後記住上多D 黎。 我久不久都會上黎睇POST, 見到有人回就會入黎吹下水

新浪微博达人勋

回88

無問題啦~ 幾時黎巴黎可以見個面添~

新浪微博达人勋

路过看看。会讲不会写。半个香港人,其实。。。无所谓