QQ登录

快捷登录

新浪微博登陆

搜索
CDD 法语助手
楼主: Leslie_Yeung

港澳台 香港人快d過o黎睇o野la...

查看
  [ 复制链接 ]

新浪微博达人勋

回89
好呀, 黎過時話你知, 不過而加暫時唔會, 我驚緊豬流感

回90
?? 其實...? 有話說嗎?

新浪微博达人勋

我其實想講
咩國家都有串人同好人, 一定有d人會自以為事, 又一定會有d人對人好友善
睇你咩機緣遇到咩人, 又唔好一竹干打沉一船人
法國人真係有好多都好串, 但又有d時候你又會遇到d好nice好好人
中國人同樣, 不過我個人認為, 中國人因為而家多左好多80後出生的人(雖然我都係, 唔好以為我好老=p), 因為大都數都係獨生子女
所以會變得好自私同唔理別人感受. 呢個真係一個幾普遍嘅現象.
不過我識好多中國人都係比我大好多年, 都已經係80前的, 所以我覺得佢地嘅想法好值得我了解
因為香港始終同中國唔同, 政治思想同社會觀念都好唔一樣
而剛剛而家30歲左右的中國人會看通好多中國政治嘅利弊, 會真係想做d野去改變社會
呢個係好多香港嘅人好少認真去諗嘅野
亦都係點解我咁鍾意同中國人一齊玩
我亦唔介意自己成日講普通話, 因為講好d, 以後返香港搵工都靠佢
我亦好同意中國男仔比香港男仔好d~~^^
有時比香港男仔更man更有責任感

新浪微博达人勋

92F的朋友, 思想有见地:)

头像被屏蔽

新浪微博达人勋

新浪微博达人勋

回92
怪唔之得啦, 我識果D中國人大部分都係80之後出世, 俾我既感覺係好中意同人比較同好怨天尤人, 為左達到目的, 有點不擇手段。我當然知道唔係所有中國人都係咁, 不過奈何我身邊既中國朋友俾我既印象係咁呢。男仔方面, 中國既我唔知, 但香港男仔我覺得佢地既外型比中國的型仔。 有冇責任感就都好睇人了, 我就唔信在中國冇感情騙子。

回94
你個名好襯張魔人布歐相

新浪微博达人勋

HK的朋友,你地都几大架.....?

新浪微博达人勋

回96
我20有幾(冇3不成幾) ... 不過年齡係秘密... 唔可以直說的 哈哈

新浪微博达人勋

哈哈~ 我24~

新浪微博达人勋

咦咦?好似討論緊啲嚴肅問題喔,我撐九十二樓啊,不過關於男仔方面,又唔一定咁絕對嘅,度度都有好男仔同負心漢噶啦。最緊要係遇見你嘅MR right嘅嗻,語言唔係問題,普通話白話都識講先可以橫行天下噶嘛哈哈,冇聽李克勤叔叔唱歌咩??

新浪微博达人勋

什么玩意啊,讲什么地方话啊。。。

新浪微博达人勋

99, 只不過分享下大家喺呢度既經歷, 都唔算得上係咩嚴肅問題... 哈, 你都上黎啦!! 我相信一直有人回呢個post 就可以起死回生

新浪微博达人勋

.... 沒發現這裡是香港頻道?
可別欺負弱勢社群.......
:P

新浪微博达人勋

好開心有人撐我耶~哈哈~
不過都岩嘅, 香港男仔都唔係完全唔好
如果講外型, 咁我又覺得台灣男仔比香港男仔個look斯文d呀
香港太日本風啦, 而且好少高大威
哈哈哈, 突然變左講中港台比男仔比較
p.s 我都係24呀樓主~

新浪微博达人勋

呀~denise, 我睇錯左, 以為你係呢度個樓主
你係唔係黎左法國好耐啦?

新浪微博达人勋

我唔係香港人
都識少少廣東話啦~~