QQ登录

快捷登录

新浪微博登陆

搜索
CDD 法语助手
楼主: 聖路易

[號外]2010年法国又有33所大学自治了~讀書免費的日子結束了

查看
[ 复制链接 ]

新浪微博达人勋

毁了毁了
我的留法

新浪微博达人勋

唉 社会啊  太惨淡了 世道都变了 ~~

新浪微博达人勋

自治5代表就喺要收學費啦..法國國策本身就喺要免費嘅..佢收費嘅話實會大暴動..新聞都話收費就應該實行5到啦..提高下註冊費就有可能..提高註冊費佢提高5到幾多嘅...

新浪微博达人勋

自治5代表就喺要收學費啦..法國國策本身就喺要免費嘅..佢收費嘅話實會大暴動..新聞都話收費就應該實行5到啦..提高下註冊費就有可能..提高註冊費佢提高5到幾多嘅... ...
Carla929 发表于 2009-7-24 06:01

自治係5代表收費,但係亦都唔代表唔針對留學生收費喔,好似北歐嘅果D國家以前咪一樣唔收錢,但係果D國家嘅學校而傢都自治啦,隻不過係有一個條款就係對于歐洲共同體入面嘅成員國唔收錢,對于其他歐盟以外國家嘅學生收費,隻不過係增加咗幾個獎學金名額咋

新浪微博达人勋

自治5代表就喺要收學費啦..法國國策本身就喺要免費嘅..佢收費嘅話實會大暴動..新聞都話收費就應該實行5到啦..提高下註冊費就有可能..提高註冊費佢提高5到幾多嘅... ...
Carla929 发表于 2009-7-24 06:01

唔好咁傻,咁天真啦~

新浪微博达人勋

只能用两个字回复搂主

“谣言”

新浪微博达人勋

只能用两个字回复搂主

“谣言”
Ciseler 发表于 2009-7-24 11:59

看看

我之前发过这篇~~~~~

http://bbs.revefrance.com/viewthread.php?tid=876605&highlight=

新浪微博达人勋

只能用两个字回复搂主

“谣言”
Ciseler 发表于 2009-7-24 12:59

只能用一句話回復樓上:“驴唇不对马嘴”
你的回帖只是说大学自制=自己管理学校预算,但是大学自制=自己管理学校预算≠不针对外国留学生收费或新增收费,现在重点就在这里,请看题目

新浪微博达人勋

22# Ciseler
我们对于法国政府来说是外籍人士内外有别这句成语,你懂吗?

新浪微博达人勋

唔好咁傻,咁天真啦~
聖路易 发表于 2009-7-24 12:10

你都5好咁自大咁自以為是啦~你發張貼咪就喺預咗有人會發表自己睇法噶啦,講自己睇法出嚟你就話人傻...

你睇嘅又喺新聞講,人哋睇嘅亦都喺新聞講,你憑乜就話人哋嘅就傻啦?

头像被屏蔽

新浪微博达人勋

新浪微博达人勋

你都5好咁自大咁自以為是啦~你發張貼咪就喺預咗有人會發表自己睇法噶啦,講自己睇法出嚟你就話人傻...

你睇嘅又喺新聞講,人哋睇嘅亦都喺新聞講,你憑乜就話人哋嘅就傻啦? ...
Carla929 发表于 2009-7-24 15:22

我隻不過係表達個人嘅意見,你使唔使咁緊張啊?講出嚟你就話自以爲是,使唔使攞共 *  党嘅專制放落嚟啊?

新浪微博达人勋

小非主流 你幸灾乐祸什么呢 显摆你家有钱?也不看看你在什么地方发帖子
zf851124 发表于 2009-7-24 16:36

妳經常叫人現實,現在就有這麽一件事情出來。説出來你就說倖災樂禍,難道你再別人的帖子上也這麽做也不同樣是倖災樂禍嗎?

新浪微博达人勋

我隻不過係表達個人嘅意見,你使唔使咁緊張啊?講出嚟你就話自以爲是,使唔使攞共 *  党嘅專制放落嚟啊?
聖路易 发表于 2009-7-24 16:46

5該你掙大雙眼睇清楚我引用嘅喺你邊句話...

人哋只不過表達個人意見你就喺度話人傻..話翻你自以為是又點?俾你人身攻擊5俾人哋還擊吖?

新浪微博达人勋

越往后出国越难。。。加油啊大家!!