QQ登录

快捷登录

新浪微博登陆

搜索
CDD 法语助手
楼主: mangers

广东 《法兰西粤语》

查看
  [ 复制链接 ]

新浪微博达人勋

回复  dolsy

我? LILLE 里尔啊,  因为我基本好少接触其他留学生, 去中国店只去讲广州话过D, 去中餐馆,基 ...
entin 发表于 2010-1-3 23:27

你唔系JY 咩?LILLE呢度都系佢系广州人来噶涡。

新浪微博达人勋

但系我次次讲电话d人都以为我唔系中国人喎.粤语应该好多人讲吖.
yingchi 发表于 2009-3-24 19:40

因为你讲煲冬瓜都讲唔好~?

新浪微博达人勋

你个咩城市黎嘎~?
dolsy 发表于 2010-1-3 22:54

头先我系南海住过阵。

新浪微博达人勋

回复 16# 991man

大佬, JY乜嚟咖? JR我可以理解为"贱人"....哈哈, 但 JY???    求解

新浪微博达人勋

回复  991man

大佬, JY乜嚟咖? JR我可以理解为"贱人"....哈哈, 但 JY???    求解 ...
entin 发表于 2010-1-3 23:35

呵呵呵,LILLE噶广州人我只识得佢涡,冇意思,认错左。

新浪微博达人勋

回复  991man

大佬, JY乜嚟咖? JR我可以理解为"贱人"....哈哈, 但 JY???    求解 ...
entin 发表于 2010-1-3 23:35

贱人=J R 。唔系 JY
一锑便知,你噶煲冬瓜都唔得噶

新浪微博达人勋

回复 21# 991man

一睇就知你嘅广州唔多掂啦. 系"睇" 唔系"锑", 系"嘅"唔系"噶"

新浪微博达人勋

回复  991man

一睇就知你嘅广州唔多掂啦. 系"睇" 唔系"锑", 系"嘅"唔系"噶"
entin 发表于 2010-1-3 23:42

我知系甘样,但系唔识点打呢些字涡{:13_507:}

新浪微博达人勋

回复 15# entin

难怪,我去中超都中意去讲粤语的

新浪微博达人勋

噢,原来楼上中意去过间温州佬嘅"美香"? 我觉得过间嘢又贵又唔抵, 唔觉有乜好? 我平均两年去唔倒一次, 就算去都只讲法文.

新浪微博达人勋

回复 23# 991man

嗯,大佬, 请教吓:JY边个嚟咖? 靓仔定靓女? 边处高就?

新浪微博达人勋

噢,原来楼上中意去过间温州佬嘅"美香"? 我觉得过间嘢又贵又唔抵, 唔觉有乜好? 我平均两年去唔倒一次, 就算 ...
entin 发表于 2010-1-4 00:42

有冇搞错啊,佢地都唔系温州人黎咖,系青田噶。

新浪微博达人勋

回复 27# 991man

顶, 要返去温过书啦, D地理俾翻晒老师, 不过其实都唔关我事, 鬼叫当初嚟法国过阵D学长同我讲呢间嘢系温州佬开嘅,咁米一错再错,错到依咖咯, 是但啦, 总之唔讲广州话嘅店冇任何亲切感, 唔去!

另,好似你都未回答我上一个问题啊?

新浪微博达人勋

回复  991man

嗯,大佬, 请教吓:JY边个嚟咖? 靓仔定靓女? 边处高就?
entin 发表于 2010-1-4 00:45

我都有5年唔同佢讲过嘢了涡。衣家都唔知佢系边度搵食

新浪微博达人勋

回复 24# dolsy

后生仔/女?,新嚟嘅? 有嘢唔明可以稳我,如果我答得倒嘅话, 我系好乐意用广州话回答问题咖, 如果有乜唔太麻烦嘅嘢都可以帮你咖. 如果太麻烦......嗯,你知啦, 老啦,有DD怕S.......哈哈